-Lumini în noapte-

Lumini în noapte


Expoziţia despre salvatori şi operaţiuni de salvare în timpul Holocaustului realizată de Asociaţia Tikvah, „Lumini în noapte”, a fost lansată la 4 octombrie 2013 la sediul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, în prezenţa Excelenţei Sale Michael Sternberg, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Danemarcei în România.
Ulterior evenimentului de lansare, expoziţia a devenit itinerantă şi a fost prezentată în mai multe şcoli din Oradea şi din judeţul Bihor.
Expoziţia, formată din panouri de tip roll-up, doreşte să aducă recunoaştere acţiunilor curajoase ale celor care nu numai că nu au fost opresori, dar nu au fost nici spectatori pasivi atunci când semenii lor au suferit şi s-au aflat în pericol iminent. De asemenea, ea are menirea să sublinieze faptul că generaţia de astăzi trebuie să gândească pentru sine şi să înţeleagă faptul că suntem cu toţii responsabili în a nu permite ca prejudecăţile şi discriminarea să apară şi să se dezvolte. Panourile expoziţionale prezintă acţiunile poporului danez în misiunea lui de salvare a majorităţii evreilor danezi cu 70 de ani în urmă; Kindertransport în Marea Britanie; exemple de diplomaţi români care, prin metode diplomatice, au salvat mai multe mii de evrei; acţiunile altruiste ale mai multor persoane din Oradea.
Expoziţia se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani.

Expoziţia a fost realizată cu sprijinul financiar al Joods Humanitair Fonds din Olanda şi Bernard Charitable Trust din Marea Britanie.