FILM – Micul meu Jurnal…. Jurnalul Evei Heyman

Micul meu Jurnal…. Jurnalul Evei Heyman este un scurt film despre o fetiță evreică născută în Oradea în 1931. La împlinirea vârstei de 13 ani, Eva a început să scrie un jurnal, însemnându-și amintirile copilăriei și descriindu-și primii ani de adolescență. La vremea respectivă, Oradea se numea Nagyvàrad și făcea parte din Transilvania de Nord. Între 1940 și 1944, această zonă a intrat sub administrație maghiară în urma Dictatului de la Viena. În 1944, conform legilor maghiare anti-evreiești de inspirație nazistă, s-a hotărât ca întreaga populație evreiască să fie izolată de restul locuitorilor orașului și trimisă în ghetouri. Eva și familia ei au fost și ei obligați să își părăsească domiciliul și au fost duși în ghetou. Eva a continuat să scrie de acolo; cuvintele ei ilustrează contextul istoric local și experiențele sale traumatizante de dinaintea și din timpul ghetoizării. Evreii din ghetou, printre care și Eva, au fost deportați în vagoane de transport vite la Auschwitz. Eva a pierit în același an.

Filmul servește drept resursă educațională vizuală și poate fi folosit de sine stătător sau ca material adiacent la expoziția itinerantă realizată de Asociația Tikvah, “Eva Heyman 1931 Oradea – 1944 Auschwitz”, compusă din panouri fizice (https://tikvahedu.ro/resurse-despre-holocaust/eva-heyman-1931-oradea-1944-auschwitz/).

Memorialul „Eva Heyman”

Ca urmare a intenției de a crește nivelul de informare și conștientizare cu privire la istoria locală a Oradei și de a comemora toți copiii evrei deportați din Oradea la Auschwitz, Asociația Tikvah a realizat Memorialul „Eva Heyman”, care a fost dezvelit la 15 octombrie, 2015, în Parcul Bălcescu (anterior denumit Parcul Rhedey), locul din care au plecat trenurile deportării la Auschwitz în mai și iunie, 1944. Evenimentul de inaugurare a adus împreună mai multe comunități din Oradea, profesori și elevi, și membri ai publicului general.

Puteți să citiți mai multe despre etapele acestui proiect, realizat în regim voluntar, în secțiunea de Știri a paginii noastre de Internet: http://tikvah.ro/ro/despre-noi/tiri.html.

„Micul meu Jurnal…”. Jurnalul Evei Heyman from Asociatia Tikvah on Vimeo.